Blog – Traplopen: wel of niet?

Er zijn veel meningen over de belasting van het traplopen voor honden. Onze overtuiging is dat traplopen – mits rustig uitgevoerd – geen erg grote belasting is voor de spieren en gewrichten van de hond.

Voor de jonge hond of pup is het belangrijk al jong te leren traplopen. Dat kan al met een pup van 12 weken oud, afhankelijk van de grootte van het ras. Het hondje moet natuurlijk wel de tree kunnen nemen. Kleine rassen zullen daarom wat later klaar zijn om te starten met traplopen. Juist in deze tijd leert de pup voor zijn hele leven. Op deze leeftijd al leren dat trappen rustig en beheerst genomen moeten worden zal betekenen dat de hond dit ook op latere leeftijd zal toepassen. Het is jammer om deze leerperiode voorbij te laten gaan. Leer de pup eerst op een tree te stappen, b.v. op een trap buiten of een natuurlijke verhoging, en ook rustig weer van deze ene tree af te stappen. Later ga je het meer uitbouwen, maar belangrijk is dat deze oefening in alle rust wordt uitgevoerd.

traplopen

Met grote snelheid en ongecontroleerd van een trap af denderen is natuurlijk erg slecht voor de hond. Dan worden de krachten door de snelheid en zwaartekracht te heftig voor de gewrichten. Door de gebrekkige controle kunnen haarscheurtjes optreden en vooral in de ellebooggewrichten kunnen groeistoornissen optreden als LPC, LPA en OCD onder de verzamelnaam elleboog dysplasie. Dit zijn ernstige aandoeningen, die operatief ingrijpen vereisen. Om dezelfde reden is het ook belangrijk in de leeftijd tussen de 4 en 6 maanden de jonge hond nog te tillen uit de auto, omdat de groeischijven dan nog niet gesloten zijn.

Een tree is niet zo hoog en dus niet zo belastend. Als de hond rustig op en af de tree stapt is het zelfs een lichte belasting die gecontroleerd uitgevoerd wordt. Met galopperen en springen komt er veel meer kracht op de spieren en gewrichten van de hond.

traplopen2

Conclusie: leer daarom de hond al jong op de goede manier traplopen en hij zal er zijn hele leven profijt van hebben.

Marianne Krediet, dierenfysiotherapeut en chiropractor voor gezelschapsdieren

Wil je meer weten over belasting bij honden en hoe je dit op verantwoorde manier opbouwt, kijk dan eens op www.fitdogprogram.com