Blog – Warmte en (over)verhitting bij de hond

De warme dagen komen eraan. Ook jouw hond kan daar, zeker in combinatie met inspanning, moeite mee hebben. Toch is het mogelijk met je hond te sporten c.q. je hond te laten bewegen. Houd dan wel een aantal voorzorgsmaatregelen in je achterhoofd.

Als we kijken naar warmtestapeling of hittestress, is het belangrijk te weten hoe een hond zijn warmte kwijt kan raken.

Honden zijn zoogdieren die anders dan paarden en mensen alleen kunnen zweten uit hun voetzolen. Zij moeten hun warmte dan ook op een andere manier kwijtraken.

Dit doen zij door te hijgen, ook wel ‘panting’ genoemd. Hierdoor stroomt de lucht vaak en snel langs de vochtige slijmvliezen in luchtpijp, keel en mond, waardoor hier vocht kan verdampen. Het verdampingsproces kost energie (warmte), waardoor de hond actief warmte kan verliezen.
Dit is ook de belangrijkste reden waarom kortsnuitige honden (franse bulldog, engelse bulldog, mopshond) zo veel slechter tegen warmte kunnen. Dit mechanisme is veel minder effectief, omdat er geen goede luchtstroom langs de opgekrulde slijmvlieslagen plaats kan vinden.

 

De vacht is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, een goede isolator en daardoor prima in staat om de hittestraling van de zon tegen te houden. Warmte van de onderkant echter (opgewarmd wegdek) straalt snel via de minder behaarde delen van de hond (liezen en buik) in het lichaam. Lopen in de zon met een normaal behaarde hond (niet geschoren) kan dus niet zo veel kwaad, lopen op kaal wegdek aan het einde van de dag zorgt voor veel meer warmtestapeling. Een natte vacht daarentegen kan wel tot warmtestapeling en broeien leiden.


ferno-koningsdag

Hittestress of warmtestapeling is te herkennen aan de volgende gedragingen:  

  1. De activiteiten van de hond nemen af en de hond presteert minder, is minder ‘eager’.
  2. De hond is hijgerig op een andere manier dan bij ‘zuurstofschuld’. Kortere snellere ademhaling met de tong verder naar buiten.
  3. De hond zoekt schaduwrijke plekken op en probeert zijn kale delen van zijn lichaam (liezen) in direct contact te brengen met de koude ondergrond (poten gestrekt naar achteren).
  4. De hond probeert te drinken of zelfs in het water te springen.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen tijdens hete dagen:

  1. Vermijd inspanning in stedelijk gebied op harde ondergrond.
  2. Zorg tijdens de sport voor voldoende schaduwrijke plekken tussen de inspanningen door.
  3. Neem langer rust en probeer de oefeningen korter te maken (indien mogelijk).
  4. Zorg voor voldoende drinkwater.
  5. Stop bij voorkeur voordat je hond tekenen van warmtestress vertoont maar stop sowieso als je die tekenen ziet. Laat je hond drinken en eventueel kun je de liezen en oksels insmeren met water en dan de hond op een koele plek laten rusten of in stap in de schaduw laten bewegen.
  6. Sport niet op het heetst van de dag, maar het liefst in de ochtend of (later) in de avond als het wat afgekoeld is.
  7. Pas op met de natte vacht na het zwemmen: in de zon kan dit heel snel gaan broeien, vooral als de ondervacht vrij dik is. Kam eventueel de ondervacht extra uit voor het begin van de hete dagen.

De conclusie is wat ons betreft: hitte en inspanning van je hond kan prima samen, maar weet wat je doet, hou je hond in de gaten en stop op tijd. Bij twijfel: niet sporten!

Ronald Mouwen, Dierenarts en chiropractor

Lees ook het artikel over “hulpmiddelen tegen oververhitting

inschrijven kan hier: www.fitdogprogram.com/inschrijven