Blog – Hulpmiddelen tegen oververhitting

Er zijn de laatste tijd steeds meer hulpmiddelen tegen warmtestapeling, zoals koelvesten en koelmatjes. Werken die wel echt?

Over de effectiviteit van dit soort matjes kun je lang discussiëren, maar zoals aangegeven is, in het blog omtrent oververhitting, is de ‘normale” vacht (stokhaar met een ondervacht en een deklaag), zoals je die bij Border Collies, Shelties en Golden Retrievers, maar ook bij Labrador Retrievers vindt, goed isolerend. Koelvestjes die aan de boven- en buitenkant van de hond aangebracht worden, zullen bij deze honden dan ook niet echt effectief zijn.Daarentegen zijn koelmatjes (waar de hond op gaat liggen) veel effectiever. Zij kunnen hun koelende werking kwijt in de kalere liezen en oksels.

Dat wil niet zeggen dat koelvesten in alle gevallen minder effectief zijn. De honden met een minder ‘normale’ vacht (echte kortharen, ruwharen, honden met poedelvachten, naakthonden), waar de isolerende werking (zowel bij hitte als bij koude) minder goed werkt, zijn juist wel gebaat met een koelvest.

De conclusie die je kunt trekken is dat koelmatten voor alle honden effectief kunnen zijn terwijl koeljassen bij een bepaald soort vacht nut heeft.

 

Ronald Mouwen, Dierenarts en chiropractor