Blog – Hoe maak je je dagelijkse wandeling met de hond leuk èn nuttig

De dagelijkse wandeling kan je ook gebruiken om de fitheid van je hond te vergroten. Twee vliegen in een klap want het maakt de wandeling voor jou en je hond veel leuker en intenser.

De natuur leent zich bij uitstek voor het verbeteren van de Core Stability. We willen dat de hond zich vrij voelt en in balans, en gecontroleerd en ontspannen de obstakels en hindernissen neemt die hij tegen komt in de natuur. Op zich is een vrije wandeling in het bos al een goede balansoefening. De onregelmatigheid van de bodem, de verschillende ondergronden, de struiken waar hij overheen kan springen of onderdoor kan kruipen, het kreupelhout waarbij hij moet voelen waar hij zijn poten kan neerzetten, allemaal activeren ze zijn Core Stability.

Screen Shot 2016-05-10 at 15.57.55

Ga zelf eens van de paden af en loop dwars door het bos of struikgewas. Je hond zal je volgen en wordt zo op speelse wijze uitgedaagd zijn balans te verbeteren. Laat hem eens op een omgevallen boom lopen, op een boomstronk zitten of met twee voorpoten tegen een boom steunen. Activeer hem een sprongetje te maken over een tak of omgevallen boom. Als je er oog voor krijgt zijn er veel mogelijkheden in de natuur voor leuke balansspelletjes. Gebruik je creativiteit!

copie2014-08-31-14-36-11-2

Als je je hond iets actiever wilt trainen zijn er nog meer mogelijkheden. Hier een paar voorbeelden:

  • Vooruit sturen in een rechte lijn naar een beloning.
  • Kort draaien rond bomen. Dit kun je uitbreiden door hem rond meer bomen te sturen.
  • Zoeken van een dummy, bal of speeltje.
  • Zwemmen of over water zoeken.
  • Sprinten tegen een heuveltje op.
  • Verstop een snoepje onder een struik of op een tak of boomstronk zodat je hond al zoekend verschillende spieren gebruikt.

 

Kelpie tegen boom

 

Zorg natuurlijk wel dat de veiligheid van je hond gegarandeerd is. Stuur hem niet in gevaarlijke situaties. Hij moet de oefeningen wel aankunnen anders is het frustrerend voor hem en zal hij opgeven. De bedoeling is dat het vooral voor jullie beiden leuk is! Hopelijk ben je nu enthousiast geraakt om meer werk te maken van je dagelijkse wandeling.

Conclusie:  De dagelijkse wandelingen kun je eenvoudig zowel leuker als nuttiger maken; op deze manier train je de fitheid van je hond zonder dat het je extra tijd kost.

 

Marianne Krediet

dierenfysiotherapeut en chiropractor voor gezelschapsdieren

Als je meer tips wil hoe je op een leuke en eenvoudige manier je hond fitter kunt krijgen en houden, kijk dan eens naar de cursus “Actieve hond“. Onderdeel van de cursus zijn 26 laagdrempelige maar heel leuke en effectieve oefeningen voor de hond die je eenvoudig in je dagelijkse routine kunt meenemen.