Blog – Ook aangelijnd leuk en nuttig wandelen

Met een aangelijnde hond kun je ook leuke en nuttige oefeningen doen onderweg tijdens de wandeling, zowel in stedelijk gebied als in de natuur.

Een hele goede oefening is extra langzaam lopen. Dat vergt voor de hond een goede coördinatie om in een vaste lage snelheid te blijven stappen. De Core Stability wordt geactiveerd. Voor honden in de revalidatie adviseren we tijdens elke wandeling 3 minuten langzaam te lopen d.w.z. de eigenaar loopt ongeveer in slow motion. Hoe langzamer des te beter wordt de Core Stability aangezet.

wandeling-2

wandeling-3

wandeling-1

Kijk eens om je heen en je zult zien dat er veel mogelijkheden zijn. Als je een bankje tegenkomt laat de hond er onderdoor kruipen, met twee voorpoten er tegen aan staan, misschien zelfs als hij handig genoeg is met twee achterpoten en er op en afspringen. Loop eens een trap op en af en laat de hond op een muurtje balanceren.

wandeling-4

wandeling-5


wandeling-6

Kijk eens om je heen en je zult zien dat er veel mogelijkheden zijn. Als je een bankje tegenkomt laat de hond er onderdoor kruipen, met twee voorpoten er tegen aan staan, misschien zelfs als hij handig genoeg is met twee achterpoten en er op en afspringen. Loop eens een trap op en af en laat de hond op een muurtje balanceren.

Ook met een stoep kun je leuke oefeningen doen.

  • een soort slalom op en af de stoep
  • achteruit lopend en eindigen met twee achterpoten op de stoep
  • twee poten aan een zijde op de stoep en de andere twee poten op de straat lopen.

 

wandeling-7

wandeling-8

wandeling-9

In het bos kun je ook het pad afgaan en de hond begeleiden door het kreupelhout. Laat hem aan de riem over een takje springen en op een boomstronk zitten of balanceren op een omgevallen boomstam. Je kunt het moeilijker maken met b.v. gaan zitten en opstaan, een twist maken en snoepjes laten opeten tijdens het lopen op de boomstam.

Mocht je een picknicktafel tegenkomen dan kan je hond erover lopen. Eerst springen op het  bankje, dan de tafel naar het andere bankje en eraf springen. Natuurlijk moet je hond deze oefening zeer gecontroleerd uitvoeren, anders is het gevaarlijk voor hem en ben je geen coördinatie aan het trainen.

wandeling-10

wandeling-12

wandeling-12

Je kan de hond jou laten trekken. Maak daar wel een oefening van. Markeer het begin- en eindpunt van de oefening door een start- en release commando te geven. Om het moeilijker te maken tegen een heuvel op of in mul zand. Nooit te lang laten trekken. Het is een zware oefening, maar meestal wordt je er zelf ook wel moe van. Dan wil je wel stoppen.

Natuurlijk kun je voor het uithoudingsvermogen te trainen de hond laten draven naast de fiets of naast jou, terwijl je aan het hardlopen bent. Ook sporten als Canicross of Bikejoring zijn mogelijkheden om met je hond aangelijnd te sporten.

Hopelijk hebben jullie zo een aantal mogelijkheden gekregen om ook met een aangelijnde hond leuke en nuttige oefeningen te doen tijdens je wandelingen. Geniet er samen van!

Conclusie: De dagelijkse wandelingen kun je,ook in dorp of stad, eenvoudig zowel leuker als nuttiger maken; op deze manier train je de fitheid van je hond zonder dat het je extra tijd kost.

 

Marianne Krediet

dierenfysiotherapeut en chiropractor voor gezelschapsdieren

Als je meer tips wil hoe je op een leuke en eenvoudige manier je hond fitter kunt krijgen en houden, kijk dan eens naar de cursus “Actieve hond“. Onderdeel van de cursus zijn 26 laagdrempelige maar heel leuke en effectieve oefeningen voor de hond die je eenvoudig in je dagelijkse routine kunt meenemen.