Blog – Loopt mijn hond kreupel?

Het is niet gemakkelijk te zien of je hond kreupel loopt en al helemaal niet met welke poot hij dat dan doet. Honden bewegen snel, sommigen zijn laag bij de grond, en vaak zijn ze ook nog langharig. Dat maakt het beoordelen heel lastig.

Probeer altijd te letten op de manier van bewegen van je hond en ook van andere honden, zodat je jezelf traint in het beoordelen van looppatronen van honden in het algemeen. Het looppatroon van honden verschilt nogal van elkaar. Er zijn grote, kleine, langharige of kortharige honden met rechte, kromme, lange of korte poten. Iedere hond heeft zijn eigen unieke bewegingspatroon. Als je weet hoe je hond normaal loopt zal je het ook eerder zien als er iets aan mankeert. Het kan nog steeds moeilijk te zien zijn omdat het patroon geleidelijk kan veranderen, en je kijk op je hond mee verandert. Het kan helpen als je een filmpje maakt van je hond als je zeker weet dat hij goed loopt. Dan kan je dat filmpje als referentie gebruiken naast het looppatroon van je hond op het moment dat je twijfelt.

 

Waar moet je op letten?

Kijk in zijn algemeenheid of er in het bewegingsritme van de hond een hapering zit of juist een versnelling. Een hond hoort ontspannen, met een deinende rug en met gelijke, ruime passen te lopen. Van een afstandje ziet de hond er in beweging los en soepel uit.

Voor een nadere beoordeling kijken we naar de volgende punten:

  • onregelmatigheid in het looppatroon
  • hoofdknik (head nod)
  • gelijkheid en ruimte van de passen
  • houding en beweging in de rug
  • scheefstand in het lopen (3 of 4 sporen)

Om het goed te kunnen bekijken laat je een ander met de hond voor je paraderen, net zo lang als nodig is. Het beste kan je kreupelheid beoordelen in draf. Kies een van de bovengenoemde aandachtspunten en richt je uitsluitend op dat punt bij je hond. Als je er moeite mee hebt maak een filmpje. Dan kan je het rustig op je gemak thuis, eventueel in slow motion, achter de computer bekijken. Ga zo alle punten af.

Als de hond met een hoofdknik loopt is hij zeker kreupel. Hij probeert dan door zijn kop op te tillen met zijn halsspieren die ook aanhechten aan de bovenarm de poot op te tillen en zo te ontlasten.

Bekijk het filmpje rustig en beantwoord dan de volgende vragen.

  1. Loopt de hond kreupel?
  2. Zo ja, met welke poot kreupelt de hond?

 

Conclusie:  Het beste kan je kreupelheid beoordelen in draf. De bovengenoemde aandachtspunten helpen je hierbij.  

 

Marianne Krediet, dierenfysiotherapeut en chiropractor voor gezelschapsdieren

Wil je meer weten over bewegings- en/of looppatronen bij de hond, kijk eens naar de cursus “de Actieve Hond” van Fit Dog Program. Het gangwerk van de hond wordt daarin uitgebreid besproken en uitgelegd  www.fitdogprogram.com