Blog – Core Stability, een vergelijking tussen mens en hond

In principe is Core Stability voor mens en hond gelijk. Een goede stabiliteit in de rug zorgt voor een meer effectieve motoriek en minder kans op blessures. De versterking van de dwarse buikspier, gekoppeld aan de korte rugspiertjes geeft letterlijk een goede basis voor elke beweging. Anatomisch gezien is de werking gelijk bij mens en hond. Wat een wezenlijk verschil maakt tussen mens en hond is hoe Core Stability aangeleerd wordt.

Verschillen en overeenkomsten van Core Stability tussen mens en hond 

Overeenkomst

De oefeningen ter verbetering van de balans zijn in grote lijnen gelijk tussen mens en hond. Core Stability wordt getraind door balansoefeningen d.w.z. bewegen op wiebelende voorwerpen of toestellen en bewust worden van lichaam. Dezelfde attributen kunnen voor beiden gebruikt worden voor de balansoefeningen zoals b.v. balanskussen, tol, step en evenwichtstoestellen.

balans-bal-mens

achterpoten-2

Verschil

Wat een wezenlijk verschil maakt tussen mens en hond is hoe Core Stability aangeleerd wordt.

Bij de mens kan je uitleggen waar de dwarse buikspier ligt en hoe je hem aanspant. “Trek de navel naar binnen en beneden richting bekken”, denk aan het aanspannen van je buikspieren als je je – net te strakke – broek aan trekt zijn meestal opmerkingen, die de mens laat voelen welke spieren aangespannen moeten worden. Bij de hond is dat niet mogelijk. Daarom zullen we alle buikspieren van de hond versterken in de hoop dat hij ook de dwarse buikspier gaat gebruiken.

Het bewustzijn van de positie van het lichaam is een belangrijke component van Core Stability. Mensen zien en weten hun benen te gebruiken. Honden hebben geen idee van hun achterpoten, die wel van groot belang zijn bij beweging. Ze leren de achterpoten te voelen en te gebruiken door ondervinding. We zullen als hondeneigenaren onze hond omstandigheden als mogelijke leermomenten moeten aanbieden.

Voor mensen is Core Stability van meer belang dan bij honden door de stand van de wervelkolom. Bij mensen wordt de wervelkolom rechtop gehouden en balanceert op het bekken in de ruimte. Dat vergt veel van de  coördinatie en propriocepsis. Bij honden hangt de wervelkolom tussen ribben(boog) en bekken. Door de zwaartekracht zal de buikinhoud drukken op de binnenkant van de buikspieren (dwarse buikspier), waardoor reflexmatig aanspanning van deze spier vanzelf al voor een gedeelte plaatsvindt.

Conclusie: Voor zowel mens als hond is het belangrijk een goede Core Stability te hebben. Het is wel aan te raden om als hondeneigenaar van een actieve (sport)hond ook eens zelf de Core Stability te ervaren tijdens oefeningen. Je zult merken dat het echt een enorm verschil maakt!

Marianne Krediet, dierenfysiotherapeut en chiropractor voor gezelschapsdieren

Wil je meer weten over Core Stability bij de hond, kijk eens naar de cursus “de Actieve Hond” van Fit Dog Program voor achtergrond informatie en praktische tips & oefeningen.  www.fitdogprogram.com