Blog – Cross training

Cross training wil zeggen dat je variatie aanbrengt in je oefeningen. In een cross training worden verschillende grondmotorische eigenschappen geoefend, zoals kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Door b.v. rennen en krachttraining met Core (romp) oefeningen af te wisselen tijdens een training kun je “steviger” oefenen, want het andere systeem kan rusten. Je wisselt dus rust en actie af, maar omdat je verschillende systemen gebruikt is actie van het ene systeem rust voor het andere. Het voordeel is ook dat je meer aspecten van het lichaam traint met neurologische aanpassing tussen de verschillende grondmotorische eigenschappen. Dat betekent dat de hond met meer coördinatie zal bewegen.

Daarmee wordt de kans kleiner dat de hond overbelastingsklachten krijgt door te vaak herhaalde eenzijdige bewegingen tijdens de training. De hond is ook beter voorbereid op wisselende omstandigheden. De afwisseling maakt het ook leuker voor jou en je hond, zodat de hond niet mentaal afhaakt.

Een erg leuke oefening is onder iets door kruipen om tussendoor te doen, zie de foto  hierboven. Het is zowel een coördinatie oefening als een krachtoefening voor de poten als ook een lenigheidsoefening voor de rug. Het is te vergelijken met de squat oefeningen bij mensen. Met een gewicht je benen buigen en weer strekken. De hond gaat met gebogen poten onder iets door en moet ook een paar passen doen met gebogen poten, wat erg zwaar is. In het bos en in de stad is zeker iets te vinden waar de hond onderdoor kan. Hij leert ook waar zijn rug is en zijn achterpoten om niet in botsing te komen met het voorwerp, wat weer belangrijk is voor de Core Stability.

Voorbeelden

Je zou bijvoorbeeld een training kunnen doen die bestaat uit rennen en door (laag) water wandelen (in de zomer kun je zwemmen). Door het bewegen in water wordt er een hele andere coördinatie vereist dan lopend op de grond. Het is zeer goed dat de hond dat verschil voelt. Het lichaam zal zich aanpassen met een meer verfijnde motoriek.

Ook zou je  tijdens de agility training tussendoor in een rustpauze wat Core of balansoefeningen kunnen doen.

Conclusie: Hou jezelf en je hond op lange termijn fit door cross training te doen en varieer je trainingen zo veel mogelijk. Het zal jou en je hond goed doen!

Wil je meer weten over trainingsprincipes bij de hond, kijk eens naar de cursus “de Actieve Hond” van Fit Dog Program voor achtergrond informatie en praktische tips & oefeningen.  www.fitdogprogram.com