In het begin van de revalidatie zijn deze eigenaren in complete shock, want hun hond kon alles zo goed en ze snappen totaal niet waarom het nu zo mis ging. Wat ze niet zagen is dat hun hond kunstjes verrichtte, maar niet bewoog op basis van fysieke ontwikkeling. Tijdens de revalidatie stoppen wij natuurlijk heel veel informatie in de eigenaren, die naarmate het proces vordert steeds meer inzicht krijgen in de materie. In de praktijk blijkt dat deze mensen de grootste ambassadeurs worden van een andere manier van trainen.
Balansoefeningen zijn van enorm belang tijdens de ontwikkeling van pup en jonge hond.
Ook voor de volwassen hond blijven balansoefeningen belangrijk voor het onderhouden van de Core Stability. Maar… balansoefeningen zijn een middel om de Corespieren te trainen, nooit het einddoel! Altijd moet de training toewerken naar een einddoel of subdoel, waarbij balansoefeningen een toegevoegde waarde zijn om dat doel te bereiken.
Laten we als voorbeeld een jonge hond nemen, die voorbestemd is om hoge ogen te gaan gooien in de agility. Agility vergt heel veel van de hond. Om in staat te zijn deze sport te beoefenen moet de hond lenig zijn, krachtig en snel zijn, explosieve kracht bezitten en zich heel snel kunnen aanpassen aan onverwachte omstandigheden, die vooral door de onhandige of te late aanwijzingen van de handler komen. Als je naar de fysieke eisen aan de hond van deze sport kijkt zijn dat hoog specialistische handelingen en bewegingen. Deze hond moet in zijn eerste levensjaar zijn basisfitheid gaan ontwikkelen, liefst min of meer spelenderwijze of op basis van ervaringen met aangeboden situaties. Het is van belang dat de hond de kans krijgt fouten te maken en ervaringen op te doen, zodat hij handig wordt in het bewegen. Een goede basisfitheid betekent voldoende ontwikkeld zijn in de grondmotorische eigenschappen: kracht, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Deze ontwikkeling kost natuurlijk tijd en energie.
Hoe springt de hond over een hindernis en hoe beweegt hij tussen de hindernissen door? Die lichaamsbeheersing is bepalend voor zijn geschiktheid voor agility. Het kan natuurlijk heel verwarrend zijn als de hond op hoge snelheid alle hindernissen afwerkt en eerste wordt. Dan is het toch een perfecte agility hond? Maar als hij dat doet met te ruim door de bochten te vliegen, ongecontroleerd te landen na een sprong, toch regelmatig latjes te tikken, met een enorme klap op de schutting neer te komen, over de kop te gaan in de tunnel en van de kattenloop te vallen, is dat voor zijn latere sportcarrière echt niet goed. Deze hond beheerst niet zijn lichaam, maar wel het kunstje van zich over de hindernissen te storten.
Het is belangrijk dat elke beweging door de hond voorspeld kan worden, zodat hij er op de goede manier op kan anticiperen. Daarom is het noodzakelijk (ter voorkoming van blessures) dat elke beweging eerst op lagere intensiteit en belasting geoefend wordt. Dan kan de hond zich deze beweging eigen maken (zijn core stability voor die beweging ontwikkelen). Pas op het moment dat de hond de beweging beheerst en onder controle heeft, dan mag hij op volle kracht en snelheid aangeboden worden.
In het begin is het soms moeilijk voor de handlers die hun hond op een fysiek goede manier trainen en eerst toewerken naar een goede basisfitheid, om te zien dat andere handlers wel al de resultaten halen. Natuurlijk ga je dan twijfelen of je het wel goed doet. Daarom is het zo belangrijk dat je als handler meer weet over hoe je hond in elkaar zit, wat wel en niet kan tijdens zijn groei, wat training inhoudt en meer weet over trainingsprincipes. Dan weet je dat uiteindelijk jouw hond als de echte prijzen te verdelen zijn bovenaan staat en de “snelle” hond achterblijft of geblesseerd is.
Hoe kun je bepalen of je hond een goede basisfitheid bezit?
Fit Dog Program heeft een test ontwikkeld, die daar antwoord op kan geven. De cursus “Basisfitheid voor de actieve hond” geeft theoretische onderbouwing en praktische oefeningen tijdens het hele proces van ontwikkeling. Als afsluiting volgt de test, die dan antwoord geeft of je hond fit genoeg is om de gekozen sport te gaan beoefenen.
Durf jij het aan eens te evalueren of jouw hond kunstjes verricht of vaardig is?
Wil je meer weten over trainingsprincipes bij de hond, kijk eens naar de cursus “Basisfitheid voor de Actieve Hond” van Fit Dog Program voor achtergrond informatie en praktische tips & oefeningen. www.fitdogprogram.com