Blog – Vakantie voor je sporthond

“Ik had een vraag: Jullie besteden naast het goed opbouwen van activiteit ook veel aandacht aan rust voor de hond. Niet alleen binnen een training maar ook rustdagen. Nou kan je met de huidige wedstrijdkalenders, met name in agility eigenlijk all year around sporten. Ik vroeg mij af hoe jullie hierin staan? Is een (relatieve) rustmaand goed voor een hond of juist niet? Hoe vaak zou je dit moeten doen in een ideale wereld? Wat kan / mag / moet er juist wel in een rustmaand om je hond in conditie te houden?”

Deze interessante vraag werd aan Fit  Dog Program gesteld en het leek ons een goed idee om daar een openbaar antwoord op te geven.

Inderdaad is rust een heel belangrijk onderdeel van de training. Tijdens de rust kan het lichaam zich herstellen van een training. Het lichaam zal zich aanpassen aan de trainingsprikkels door zich te verbeteren. Bij de mens duurt die rustperiode 48 uur. Het kan zijn dat dit proces bij de hond iets sneller gaat, maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Daarom hanteren we dezelfde tijd als bij de mens.

Tijdens een training zul je bij anaerobe sporten als agility, flyball en hoopers bij een maximale inspanning niet langer energie hebben dan ongeveer 45 seconden. Dan is er een tienvoud van 45 seconden rust nodig om weer voldoende energie te hebben voor de volgende trainingsronde.

Steeds meer sporten en wedstrijden worden het hele jaar door gegeven. Het is niet mogelijk dat je hond het hele jaar door topprestaties kan leveren. Daar zul je keuzes in moeten maken. Begin met je jaarkalender te bekijken en te bepalen wat voor jou de belangrijkste wedstrijden/evenementen in het jaar zijn waar jij met je hond in topconditie voor wil zijn. Die markeer je en daarop richt je je trainingen. Het beste is een jaarschema te maken met trainingsblokken met aparte trainingsdoelen. Een trainingsdoel kan zijn op die belangrijke wedstrijd je beste prestatie neer te zetten. Dat noem je het einddoel van die trainingsperiode. Om bij dat einddoel te komen bepaal je trainingsdoelen, die nodig zijn om het einddoel te behalen. Dat zou bij voorbeeld kunnen zijn de kracht in de achterhand verbeteren en trainen op explosiviteit. Bij Fit Dog Program maken wij gebruik in onze trainingsopbouw van de vijf grondmotorische eigenschappen (GME’s) nl. kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie. De GME’s kun je ook onderverdelen in niveaus 1 t/m 5, waarbij de eerste drie gelden voor de basisfitheid en de laatste twee voor de sport. Voor deze subdoelen maak je een trainingsschema voor een trainingsblok. Je bent vrij om verschillende periodes te kiezen voor een trainingsblok, maar het meest gangbare is 8 weken. Verander na die 8 weken van trainingsdoel. Dat maakt de trainingen afwisselender en effectiever.

Het is goed een trainingsschema op te stellen, omdat je dan nadenkt over je trainingen en doelstellingen samen met de planning van de vastgestelde rust. In een weekschema kan je deze trainingen dan inplannen met de specifieke oefeningen per dag.

Het is heel zinnig om in je jaarplanning ook de vakantie voor de hond in te plannen, want zoals eerder gezegd hij kan onmogelijk het hele jaar door op hetzelfde topniveau presteren. Tijdens de vakantie zullen de kleine pijntjes en trauma’s kunnen genezen en zal het hele lichamelijke systeem weer op orde kunnen komen. Meestal zul je merken dat de hond daarna beter kan presteren. Hij is niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk opgeknapt. Hij heeft er weer zin in!

Deze vakantieperiode kan het beste volgen op de topwedstrijd, die je in je jaarplanning hebt neergezet. Eerst vakantie en dan weer tijd voor het bedenken van nieuwe trainingsblokken met nieuwe doelstellingen.

Ons advies voor de hond zou zijn om drie vakanties per jaar te plannen van twee weken. In die twee weken mag hij natuurlijk gewoon bewegen, maar er mag op geen enkele manier druk opzitten. Doe wat de hond leuk vindt. Wandelingen maken, naast de fiets lopen en zwemmen als hij dat leuk vindt, maar zonder er een prestatie van te maken. Lekker op het gemak en de hond mag het voor het grootste deel bepalen. Of doe gewoon eens iets heel anders wat jullie nog nooit gedaan hebben en puur voor de lol. Zijn conditie en coördinatie is natuurlijk na die trainingsweken en wedstrijden uitstekend dus dat kan gewoon. Lol voor twee en ook weer eens andere ervaringen, die naderhand zullen bijdragen tot het verfijnen van zijn eigen sport.

Probeer het eens en je zult waarschijnlijk tot de verrassende conclusie komen dat de vakantie alleen maar heeft bijgedragen aan een hond die nog beter in zijn vel zit.

Wil je meer weten? Achtergrond informatie bieden we in de Fit Dog Program online cursus “Basisfitheid voor de actieve hond”