Blog – Training + Rust = Succes

Bij Fit Dog Program hameren wij erop dat je over trainingen en rust/herstelperiodes voor je sporthond moet nadenken. Daarom geven wij veel aandacht aan trainingsleer. Volgens ons kan je niet zomaar lukraak gaan trainen. Je moet de regels van de trainingsleer respecteren. Daarbij kunnen we veel leren uit de mensen-sport. Zeker nu voor de olympische spelen zijn alle sporters en hun trainers daar hard mee bezig. Kijk maar eens naar deze uitleg van Mark Tuitert en Rintje Ritsma.

Bij Fit Dog Program hameren wij erop dat je over trainingen en rust/herstelperiodes voor je sporthond moet nadenken. Daarom geven wij veel aandacht aan trainingsleer. Volgens ons kan je niet zomaar lukraak gaan trainen. Je moet de regels van de trainingsleer respecteren. Daarbij kunnen we veel leren uit de mensen-sport. Zeker nu voor de olympische spelen zijn alle sporters en hun trainers daar hard mee bezig. Kijk maar eens naar deze uitleg van Mark Tuitert en Rintje Ritsma:

https://nos.nl/artikel/2211011-tuitert-en-ritsma-leggen-uit-pieken-op-de-spelen-hoe-doe-je-dat.html

 

Vroeger dacht men dat hoe meer en hoe vaker je trainde dat je dan de beste resultaten zou krijgen. Dat is achterhaald. Het lichaam wordt beter als het de gelegenheid krijgt te herstellen. Training plus rust is succes! In eerste instantie klinkt het tegenstrijdig om te gaan rusten als je sterker en beter wilt worden, maar wetenschappelijk onderzoek in de (mensen)sport bewijst het keer op keer. En dit kunnen we 1 op 1 op de hondensport toepassen.

Het lichaam past zich aan aan de eisen waaraan het gesteld wordt. Dat heet met een mooi woord adaptatie. Door trainingsarbeid wordt het lichaam beter, waarna het herstel inzet. De spieren herstellen zich van het overtollige melkzuur en kleine trauma’s in de spiervezels, de afvalstoffen worden afgevoerd en het zenuwstelsel gaat zich voorbereiden op nieuwe taken. Dit proces kost tijd. Als tijdens de opwaartse lijn weer getraind gaat worden zal het lichaam beter te voorschijn komen. Dit heet supercompensatie. Door arbeid krijgt het lichaam een prikkel om sterker te worden en past zich aan door sterker te worden. Dit kan alleen tijdens de rust plaatsvinden. Om je hond goed te trainen en hem te verbeteren is rust dus een essentieel onderdeel.

Wil je meer weten? Achtergrond informatie bieden we in de Fit Dog Program online cursus “Basisfitheid voor de actieve hond”