Blog – Blessure

Een blessure aan de weke delen (spieren, banden, kapsels, pezen) is iets wat veel voorkomt bij actieve en sporthonden en tegelijkertijd is het ook een van de lastigste blessures om correct te diagnosticeren.

Mijn hond loopt niet helemaal lekker, wat nu?

Het is meestal niet te zien op röntgenfoto’s en het is vaak nog moeilijker om de dieperliggende oorzaak te vinden. Want dat de hond een blessure heeft aan bijvoorbeeld een spier of pees, kan best veroorzaakt zijn door een probleem wat ervoor zorgt dat de hond zich verkeerd of asymmetrisch is gaan belasten. De blessure die we dan zien is eigenlijk alleen maar een gevolg van het eigenlijke probleem.

Daarnaast zijn de verschijnselen vaak heel subtiel. De eigenaar ziet “iets”, maar kan niet heel duidelijk zeggen wat dat “iets” nu is. Je gevoel heeft het echter meestal bij het rechte eind! Het is daarom van belang dat je je gevoel volgt, en je hond laat checken door een dierenarts die gespecialiseerd is in sporthonden en hun bewegingsapparaat of een dierfysiotherapeut. Iemand die ook begrijpt wat de impact is van de belastende sporten die wij zo graag met onze honden doen. Bij de meeste niet gespecialiseerde dierenartsen krijg je ontstekingsremmers (Metacam of Rimadyl) mee en de instructie om een aantal weken rust te nemen. Op zich kan dat geen kwaad, maar vaak is het niet de meest optimale aanpak, zeker niet voor een sporthond. De belasting van een sporthond is gewoon vele malen groter en ook heel anders dan van de standaard huishond. En als je te vroeg weer start met sporten, zonder dat het eigenlijke probleem echt is opgelost, ben je binnen de kortste keren nog verder van huis.

Een blessure begint heel vaak als een klein probleempje, wat je amper ziet. Gedreven honden lopen gewoon door de pijn heen en dan is het helemaal moeilijk te zien. Het is des te belangrijker dat je leert op de juiste manier naar je hond te kijken zodat ook de kleinste veranderingen in het bewegingspatroon van je hond jou meteen opvallen. Want als je in een vroeg stadium geen actie onderneemt, kan het heel snel uitgroeien tot meer gecompliceerde problemen. Als het probleem nog klein is kun je vaak redelijk snel met rust en gerichte oefeningen het probleem oplossen. Maar als het zover is dat de hond echt duidelijk ongemak laat zien, gaat dat heel wat meer tijd en moeite kosten.

Foto Marianne in actie

Revalidatie

Naast het oplossen van de blessure is het minstens zo belangrijk om goede instructies te krijgen over het voorkomen van dezelfde of andere sportgerelateerde blessures in de toekomst. Met de juiste aanpak en oefeningen, kun je de kans op herhaling in elk geval een heel stuk kleiner maken.

Fit Dog Program biedt nu naast de online cursus “Basisfitheid voor de actieve hond” ook een serie online revalidatieprogramma’s voor veel voorkomende blessures bij sporthonden. In deze programma’s wordt uitgelegd wat de blessure nu eigenlijk inhoudt en geeft een stap voor stap aanpak voor de revalidatie.

Afhankelijk van de situatie wordt het plan van aanpak bepaald. Meestal duurt een revalidatieprogramma een aantal weken tot een aantal maanden. Gedurende deze periode krijg je steeds instructies voor nieuwe oefeningen en wordt je continu begeleid door de Fit Dog Program professionals. Dit gebeurt door middel van het insturen van filmpjes en indien nodig periodieke controle(s). Een revalidatieprogramma bestaat uit verschillende modules. Je kunt dus instromen in de module die voor jouw hond op dat moment het meest geschikt is, en je stroomt pas door naar een volgende module als de hond daar klaar voor is. ​

Kijk op https://fitdogprogram.com/home-revalidatie-programmas/ voor meer informatie en de blessures waarvoor een revalidatie programma beschikbaar is.