Blog – Misverstanden in het eerste jaar van een pup – deel 3

Er doen veel verhalen en adviezen de ronde over de opvoeding en ontwikkeling van pups. Fit Dog Program wil graag wat orde scheppen in alle verhalen en misverstanden. In deze serie van 3 Blogs gaan we dieper in op een aantal dingen die vaak geroepen worden zonder dat er direct een onderbouwing voor is. Vandaag deel 3 over spelen, onhandige pups, kreupele pups en traplopen.

Is spelen goed?

Spelen in het nest met nestgenoten is een prima oefening voor zijn latere leven. De pup leert rekening te houden met andere hondjes, hij leert nieuwe vaardigheden en zijn eigen kracht. Veel hondeneigenaren vinden spelen heel belangrijk. Waarschijnlijk omdat kinderen ook veel moeten spelen voor hun ontwikkeling. Maar spelen moet wel iets toevoegen. Pups onderling moeten ongeveer even groot en sterk zijn. De een moet de ander niet overheersen, niet fysiek en niet mentaal. Een pupje dat steeds het onderspit delft zal er geen goede herinneringen aan overhouden.

Spelen met een sociale volwassen hond die zich aanpast aan de pup en erbij gaat liggen, kan een goede ervaring zijn. Als de volwassen hond te heftig reageert op de pup of te lomp wordt, grijp dan wel in. Natuurlijk moet de pup leren hoe honden zich onderling gedragen, maar zomaar spelen kan ten koste gaan van de pup, zowel lichamelijk als geestelijk. Als pup mee racen achter de andere honden uit de roedel is ook geen goed plan. Dat kan hij lichamelijk nog niet aan. Snelheid en kracht komen pas later in het leven tot ontwikkeling. Spelen op zijn eigen niveau, zelf met speeltjes of met jou als eigenaar levert wel goede ervaringen op.

Pup is onhandig, glijdt vaak uit. Moet ik me zorgen maken?

Een pup leert bewegen en zich ontwikkelen door bewegingen uit te proberen. Honden bewegen net als wij in patronen. Deze worden opgebouwd vanaf de vroegste jeugd met steeds een stukje erbij. Hoe uitgebreider het patroon, des te verfijnder de bewegingen. Als een pup uitglijdt is dat helemaal niet erg. Hij moet ondervinden dat de vloer ook glad kan zijn. De keer daarna zal hij er rekening mee houden en niet meer uitglijden. Pups die blijven uitglijden of onhandig gedrag vertonen, moeten wel in de gaten gehouden worden. Bekijk hoe hun Core Stability (CS) is en ga dat al in een vroeg stadium extra oefenen. Fit Dog Program heeft tests ontwikkeld waarmee je de Core Stability van je pup/hond kunt controleren. Het is voor elke pup goed om balansoefeningen te doen die de CS verbeteren, maar voor onhandige pupjes is het essentieel. Het beste is de balansoefeningen al te doen als de patronen worden aangeleerd, dus al in de eerste maanden van hun leven. Dan is er nog veel te winnen. Sla je deze fase over dan heb je serieus kans op minder vaardige honden en later op meer blessures. Bedenk dat elke hond uiteindelijk probleemloos op een gladde vloer moet kunnen lopen!

Pup van ongeveer 5 maanden loopt kreupel, maar hij herstelt weer. Gaat wel over toch?

Pups groeien enorm snel. Een hond behoort tot de snelst groeiende zoogdieren in het eerste jaar. Het is dus niet zo vreemd dat er wel eens wat mis kan gaan. Er zijn verschillende groeistoornissen, die eigenlijk allemaal de eerste symptomen in de snelstgroeiende periode van 4 tot 6 maanden laten zien. Als je jonge hond rond 5 maanden zonder duidelijke reden even kreupel loopt – ook al herstelt hij zich – is het altijd aan te bevelen om voor de zekerheid je hond te laten nakijken door je dierenarts. Bij alle groeistoornissen is het beter om vroeg de behandeling in te stellen, dan is de kans op een betere prognose veel groter.

Pups mogen niet traplopen

Traplopen is een bezigheid die je beslist al jong moet aanleren. Op zich is traplopen – mits het rustig wordt aangeleerd! – geen zware belasting voor de hond. Wel natuurlijk als hij als een gek de trap op en af rent. Dat is voor het jonge skelet een veel te zware belasting. Juist omdat pups zo goed leren en alles onthouden is het raadzaam om hem al jong te leren een trap rustig te nemen. Hij zal dat dan altijd blijven doen. Je kan er mee beginnen als de pup groot genoeg is om een trede te kunnen opstappen. Fit Dog Program heeft al eerder een blog over traplopen geschreven.

Als je een pup hebt of binnenkort krijgt, en je meer wil weten over de fysieke ontwikkeling van een pup in zijn eerste levensjaar, kijk dan eens naar de online cursus “Puppy Fit”. In deze cursus krijg je een grote hoeveelheid tips en oefeningen die passen bij het ontwikkelingsstadium van je pup. Hiermee zorg je ervoor dat hij goed voorbereid aan zijn actieve volwassen leven (in de sport) kan beginnen. Daardoor zal hij meer kans op succes en minder kans op blessures hebben.

Natuurlijk kun je deel 1 en deel 2 ook nog teruglezen! Wil je op de hoogte blijven, houd de berichten op de Facebook pagina van Fit Dog Program in de gaten!