Blog – Hoe start je je sporthond weer verstandig op na de lockdown?

En wat kan je tijdens de lockdown al doen om voorbereid te zijn op de tijd dat we weer gewoon kunnen trainen en zelfs wedstrijd lopen?

We leven nu al bijna een jaar in een rare tijd waarbij veel honden heel weinig en sommigen zelfs helemaal niet hebben kunnen trainen. Voor een aantal sporten (denk aan agility en hoopers) heb je toestellen en de ruimte nodig, een luxe die niet iedereen heeft. Maar zelfs als je een sport doet waarbij je makkelijker in en om het huis kan trainen zullen veel mensen door o.a. gebrek aan de discipline die van de wekelijkse training uitgaat toch een stuk minder hebben gedaan. En “waar train je nog voor, er zijn toch geen wedstrijden” is ook een argument wat we vaker horen.

Toch begint er langzaam licht aan het eind van de tunnel te komen en kunnen we voorzichtig hopen dat we later dit jaar weer normaler kunnen gaan trainen en misschien zelfs wel wedstrijden lopen. Het is echter niet verstandig om na zo’n lange periode van relatief weinig belasting er meteen weer vol in te gaan. Hoe pak je dit dan wel goed aan?

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je de afgelopen tijd bent doorgekomen. Bij veel hondensporten zijn de trainingen wel – op aangepaste wijze – doorgegaan. Als je daarnaast regelmatig hebt gewandeld met je hond in natuurlijk terrein kun je aannemen dat je wel gewoon aan de trainingen en wedstrijden kunt beginnen als dat weer mag. Je hond zal conditie genoeg hebben. Controleer wel of zijn gangwerk goed is en of hij een goede evenredige spieropbouw heeft met een goede balans. Altijd aan te raden om je hond voor het einde van de lockdown even door een dierenfysiotherapeut, chiropractor of osteopaat na te laten kijken. Dan weet je zeker dat je weer vol aan het wedstrijdseizoen kunt beginnen.

Als je geen mogelijkheden hebt gehad om te blijven trainen, maar wel volop hebt kunnen wandelen, en misschien wel meer omdat je tijd over had, zal de algemene fitheid van je hond best in orde zijn. Wel zal je eerst de specifieke skills van je sport moeten bijwerken. Je begint dan weer als na een rustpauze of vakantie. Zorgen dat de specifieke bewegingen, nodig voor je sport weer automatisch uitgevoerd kunnen worden door je hond. Dus rustig aan beginnen met voldoende herstel tussen de afzonderlijke oefeningen in en na de trainingsdag een hersteldag inlassen. Na ongeveer een maand ben je waarschijnlijk wel klaar voor je nieuwe wedstrijdseizoen.

Mocht je nu tijdens de lockdown in een depressie op de bank zijn beland, je hond heeft daardoor niet voldoende beweging gehad en misschien hebben de Coronakilo’s toegeslagen voor jullie beiden, dan heb je natuurlijk wel eerst wat werk te verrichten om jezelf en je hond weer gereed te maken voor het wedstrijdseizoen. Neem daar dan ook de tijd voor, anders liggen blessures van jou en je hond zeker op de loer. Dat zou jammer zijn als je dan alweer snel moet stoppen door een overbelasting of blessure. Begin eerst de algemene en later de specifieke conditie van je hond te verbeteren. Beter natuurlijk om jezelf nu al een schop onder je kont te geven en lekker te gaan wandelen! Dat geeft je energie en een positief gevoel! Als dan de lockdown ineens over is kun je meteen verder naar de volgende voorbereidende fase en kun je beginnen aan de skills van de hond tijdens de dan weer opgestarte trainingen. 

Het belangrijkste van deze blog is dat je nu al gaat nadenken over na de lockdown. Het moment komt echt een keer. Misschien eerder dan verwacht. En dan weer verantwoord en gezond sporten! Wat een heerlijk vooruitzicht!

Wil je meer informatie? Kijk dan eens op www.fitdogprogram.com. Wij bieden verschillende online cursussen aan met een uitgebreidere beschrijving van waar je op moet letten en met heel veel oefeningen die je lekker in en om het huis of tijdens je wandeling kan doen.

Geef een reactie